Loading...
2013. június 12., szerda

A csicsóka BETEGSÉGMEGELŐZŐ ÉS GYÓGYÍTÓ HATÁSA

A csicsókagumó és csicsókasűrítmény, illetve a belőlük előállított készítmények, élelmiszerek és ételek elsősorban a ma járványszerű idült, nem fertőző népbetegségek – így elsősorban az elhízás és társbetegségei -, az anyagcserebántalmak, szív- és érrendszeri betegségek, idegrendszeri megterhelések, rák megelőzésében és kezelésében lehetnek eredményesek.
Az elhízás megelőzésében és kezelésében elsősorban a csicsókagumó, burgonyához hasonló étrendbe iktatása lehet eredményes, mivel az emberi inulináz hiánya miatt kiválóan érvényesül kalóriaszegénysége, laktató hatása. Édesítőszerként a szokványos répacukor helyett csicsókasűrítménnyel történő édesítés és süteménykészítés javasolt, mivel mint összetett cukor sokkal egészségesebb, nagyobb édesítőereje miatt pedig kevesebb kell belőle. Gyümölcscukor-tartalma nem növeli annyira az étvágyat és a falánk túItáplálkozást okozó inzulinelválasztást, életfontos ásványi anyagai és mikroelemei (nyomelemei) pedig az elhízás kísérőbetegségei és szövődményei ellen is védenek. Még eredményesebb és kalóriaszegényebb, ha a csicsókasűrítményt szacharinnal édesitőpárban forgalmazzuk.
Cukorbetegségben a csicsókagumó főleg a diétában és elsősorban a kövér cukorbetegek diétájában hasznosítható. Az utóbbiban különösen reménytkeltő a csicsókatabletta felhasználása, mivel itt a testsúly csökkenése az inzulinrezisztencia megszűnésével, az inzulinérzékenység helyreállításával, sőt ily módon még a cukorbaj meggyógyulásával is járhat. A csicsókasűrítmény azonban a diabetes esetében inkább csak ennek megelőzésére alkalmas, főleg trigliceridszintet növelő fruktóz tartalma miatt. A hipertrigliceridérnia ugyanis a mai nem-inzulin dependens cukorbetegek triglicerid értékeit és inzulin rezisztenciáját még tovább emeli. Diabetesben a csicsókasűrítmény egyetlen alkalmazási területe a fiatalkori, labilis, nagyon ingadozó vércukorértékeket produkáló törékeny (brittle) cukorbaj lehet, miután ennek szélsőséges vércukoringadozásait esetleg stabilizálni tudja.
Az idült májbetegek diétájában a csicsókasűrítmény az egyik legjobb diétás kiegészítésnek tűnik. Javítja a máj anyagcserefunkcióját és méregtelenítő hatását.
A zsíranyagcsere-zavarok és ebből adódó szivkoszorúér- bántalmak kezelésében szintén eredményes lehet, mivel egyértelműen megemeli a vér érvédö HDL-koleszterinszintjét, csökkenti az érkárosító LDL-koleszterin koncentrációt és határozottan mérsékli a szintén érkárosító magasabb hugysavszintet is.
A köszvénynek és hiperurikémiának mind a megelőzésében, mind a kezelésében igen eredményesen hasznosítható. Normalizálni képes a vér kóros hugysavszintjét, meggátolva ezáltal a hugysavkristályok ízületi kiválását, lehetővé téve a köszvényes rohamok elkerülését.
A rosszindulatú daganatok megelőzésében és kezelésében a csicsókagumó és csicsókasűrítmény inulinjának, ásványi anyagainak és nyomelemeinek immunstimuláló, valamint antioxidáns hatásával adhat komoly segítséget. Ezáltal a már rákos betegek életkilátásait is megjavítani képes, az áttétképződések gátlásával és azok idejének kitolásával.

/forrás: Dr. Angeli I.- Molnár L., A gyógyító csicsóka, PANNON Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, Kaposvár, 1991./

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
TOP