Loading...
2013. július 15., hétfő

A csicsóka élelmiszer ipari felhasználása

csicsóka növény
A csicsóka gumót leggyakrabban élelmiszerként szokták felhasználni. Ennek számtalan oka van. Különleges íze ínyenc ételként való önálló tálalását, vagy köretként való felhasználását is lehetővé teszi, de édeskés íze miatt desszertekben való felhasználására is találunk számtalan receptet.
Fontos megjegyeznünk, hogy ezt a növényt, a csicsókát nem mindig tekintették kedvelt élelmiszer ipari anyagnak. Elsősorban a burgonyához hasonlították, és eltarthatósága valóban nem olyan kedvező, ezért ügyeljünk rá, ha csicsókát vásárolunk minél előbb használjuk fel, vagy esetleg nedves homokba vermeljük el. Ha nem így járunk el pár hét alatt összeaszalódik, vagy megfonnyad. Mivel raktározni nehézkes ezt az igen értékes növényt, ezért "árunövényként" való forgalmazása sokszor nehézségekbe ütközött. A szupermarketek elsősorban olyan árucikkeket forgalmaznak, melyek hosszú ideig lehetnek a polcokon, sokszor a növényeket teljesen nyersen szedik le, így tápértékünk nem is magas. A csicsóka eltarthatóságát egyes fajták esetében növelték, így tovább tarthatók el, de mindenképpen javasolt minél előbb felhasználni a meglévő csicsóka gumókat.

1 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
TOP