Fotó: Bakcsy Árpád |
200 g csicsóka gumó
400 ml főzőtejszín
200 ml tej (félzsíros vagy zsíros)
2 teáskanál vanília aroma vagy 1 rúd vanília
4 lap zselatin
1 teáskanál édesítőszer vagy csicsóka sűrítmény
pár szelet Gullon diabetikus rostos keksz
diabetikus eperlekvár és ehető virág (borágó, árvácska, cukkinivirág, sarkantyúvirág, snidling virágja, sáfrány, fodormenta, rózsaszirom) díszítéshez
A csicsókagumókat megpucoljuk, majd összeaprítjuk, vízben puhára főzzük, és csicsókapürét készítünk belőle.
Egy tálba öntjük a tejet, majd hozzáadjuk a vanília aromát vagy a vanília rudat és felforraljuk.
Mikor a tej felforrt hozzáöntjük a tejszínt, és ismét felforraljuk.
Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a csicsókapürét, majd negyed óráig hagyjuk pihenni.
A zselatinlapokat beáztatjuk, készre készítjük.
Majd miután hagytuk pihenni a csicsókás tejszínes alapot, leszűrjük, és közepes szitán átpasszírozzuk. Ehhez adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük amíg felolvad.
A pudingos pohár aljára morzsoljuk a diabetikus kekszet, tetszés szerint 1-3 darabot, majd rátesszük az eperlekvárt, erre következik a csicsókás alap.
Hűtőben kb. fél óra alatt puding szerű desszertet kapunk, amit ehető virággal díszíthetünk.
A nem cukormentes változat forrása:
http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/csicsokas-panna-cotta
http://www.gabojsza.hu/search/label/csics%C3%B3ka
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése