Loading...
2013. június 16., vasárnap

A csicsóka a rákellenes küzdelemben

Az előzőkben már szó volt arról, hogy a mozgásszegény életmód, ebből fakadó hiperinzulinizmus és túltáplálkozás növeli a sejtek rákos elfajulásának veszélyét, illetve a mai rákepidémiában ennek is fontos szerepet kell tulajdonítani. Ezáltal a csicsókagumó - hiperinzulinizmust, túltáplálkozást és elhízást csökkentő hatásával- a rákellenes küzdelemben is hasznosítható. Ezentúl az inulinnak immunstimuláló hatása is van, a rákellenes hatást pedig a csicsókagumó gazdag rosttartalma is segíti a rákkeltő anyagok megkötésével és gyors kiürítésük elősegítésével.
A csicsókasűrítményben lévő ásványi anyagoknak és nyomelemeknek szintén rákmegelőző és gyógyító hatásuk lehet. Állatkísérletes vizsgálatokban a magnéziumtói és a réztől antikarcinogén hatást tapasztaltak, a cink az immunvédelmet segíti, a szelén pedig antioxidáns hatásával a sejtek oxidatív károsodását gátolva csökkenti a rák rizikóját. A mikroelemek kedvező összetétele - és köztük a króm is - az anyagcserefolyamatok segítésével szintén hasznos ebben a küzdelemben.

/forrás: Dr. Angeli I.- Molnár L., A gyógyító csicsóka, PANNON Agrártudományi Egyetem Állattenyésztési Kar, Kaposvár, 1991./

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
TOP