Loading...
2013. június 25., kedd

Csicsókával a szúnyogcsípés ellen

A folyamatos esőzések és a Duna áradása miatt egyre jobban elszaporodnak szúnyogok, melyek komoly betegségeket is terjeszthetnek. A szúnyogcsípés viszkető, vagy fájó égető érzését, bizonyára sokan ismerik. Megvizsgáljuk a csicsóka hogyan segíthet a szúnyogcsípés okozta tünetek enyhítésében, és a szúnyogcsípések megelőzésében.
A vérszívó rovarok, így a szúnyogok számára is azért vonzó a csupasz bőr, és az emberi vér, mert bőségesen tartalmaz számára hasznosítható tápanyagot. Talán többen megfigyelték már, hogy vannak emberek, akiket kevésbé "szeretnek" a szúnyogok, és vannak akik tele vannak apró csípésekkel. Ennek hátterében a bőrünk illata, és a szúnyogok azon érzékenysége áll, hogy előszeretettel választják ki azokat az áldozatokat, melyek jó táplálékforrásnak bizonyulnak.A szúnyogok számára a cukor, az édes íz éppen annyira vonzó, mint minden rovar számára. A természetes szúnyogcsapdák is az esetek 99%-ában valamilyen édes ízzel, illattal csalogatják csapdába a rovarokat, melyet jó tápláléknak gondolnak. A vérünk éppen így lehet vonzó számukra, ha bő táplálékforrásnak bizonyul pl. jó adag cukor elfogyasztása után.

Ásványi anyagok
és nyomelemek
mg%-ban (átlag)
Csicsóka gumó
kálium 2150
nátrium 21
magnézium 97
kalcium 220
foszfor 343
vas 4,2
réz 2,1
króm 0,11
mangán 1,12
cink 2,93
titán 0,02
A csicsókával való édesítés ellenben nem jelenti a vércukor szint emelkedését, így a szúnyogok számára sem lesz vonzó a vér, mivel jóval kevesebb cukrot tartalmaz.

Ugyanakkor a csicsóka fogyasztása gyorsítja a szúnyogcsípéses sebek gyógyulását is, hiszen számtalan ásványi anyag és nyomelem található benne, melyek a sebgyógyulásban nélkülözhetetlenek.

Tegye a csípésre

A csicsókagumó mivel magas a rosttartalma, nem tartalmaz cukrot vagy keményítőt a szúnyogcsípés gyógyulását is jelentősen gyorsíthatja. Egyszerűen vágjon félbe egy csicsókagumót, tegye a szúnyogcsípésre pár percig. Szinte azonnal érezhető ahogy hűsíti a sebet.

A szúnyogcsípés gyulladása azért alakul ki, mert a szervezet hisztamint kezd termelni. Ellenben az egészséges táplálkozás és bizonyos a természetben és a csicsókában is előforduló gyógyhatású anyagok segítik a szervezetet a gyulladás legyőzésében.

Az antihisztamin kiemelkedő fontosságú tehát a szúnyogcsípés gyógyításában.

Mint láthatjuk a csicsóka kiválóan alkalmas mind a megelőzésben, mint a szúnyogcsípés kellemetlen tüneteinek enyhítésében. Mindenkinek ajánlható.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
TOP